6 Μαρτίου
Παγκόσμια ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού


afisa-inter2.jpgΗ σελίδα είναι υπό κατασκευή...
Under-Construction-v1-by-Jedi88.jpg

Πολλά λέχθηκαν, λέγονται και θα συνεχίσουν να λέγονται για το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού, που αν και παλαιό, εμφανίστηκε με τον εισαγώμενο όρο "bullying", ο οποίος στα ελληνικά δεν σημαίνει τίποτα, αλλά όλοι/ες γνωρίζουμε και έχουμε ακούσει/δει/αισθανθεί τη σημασία του. Καθώς έγινε μια "μόδα" της εποχής, μετονομάζοντας όλες τις συμπεριφορές σε bullying, χωρίς να είναι ευδιάκριτα και κατανοητά τα όρια της επιθετικής, αντικοινωνικής, παραβατικής συμπεριφοράς από αυτό που δηλώνει ο ορισμός που έδωσε ο Dan Olweus.
Μέσα σε μια κοινωνική ένταση, όταν, αυθαίρετα και αυθάδικα, η απόδοση ταμπέλας: "ο θύτης", "το θύμα", αποδίδεται σε οποιονδήποτε, αποφασίσαμε να ασχοληθούμε και να δημιουργήσουμε με θέμα τη σχολική βία, τον σχολικό εκφοβισμό δίνοντας έμφαση στη συναισθηματική νοημοσύνη και τις παραμέτρους που ορίζουν ένα περιστατικό ως επεισόδιο σχολικού εκφοβισμού.
Περάσαμε από μονοπάτια άγνωστα, δύσβατα, δυσνόητα.
Πιστέψαμε από την αρχή ότι η συνάντηση είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε, στοχεύοντας στη δημιουργία συναισθηματικών μηχανισμών, ενσυναίσθησης και διαχείρισης συναισθημάτων.
Έτσι συναντηθήκαμε τρια σχολεία: 92ο Θεσσαλονίκης, 1ο Νεάπολης, 6ο Αρτέμιδος-Αττικής, στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Αριστοτελείου Παν/μίου και το ερευνητικό κέντρο Cicero του Παν/μίου του Ελσίνκι, στον αερολιμένα Ελ. Βενιζέλος. Συμβολικοί χώροι με τη σημειολογία του ο καθένας.